Výroba domácej kyslej kapusty krok za krokom
Budete potrebovať:
- 2,2 kg čerstvej kapusty s odstráneným stredom
- 3 lyžice morskej soli
Postup:
- Kapustu nakrájajte najemno a vložte do misy. Ak preferujete chrumkavejšiu konzistenciu, nakrájajte kapustu viac nahrubo. Osoľte.
- Pomocou varechy alebo drevenej lyžice kapustu jemne miešajte zhruba 10 minút. Kapusta uvoľní tekutinu a vytvorí sa soľný nálev, vďaka ktorému bude môcť kapusta fermentovať. Pokračujte, kým kapusta nepustí toľko tekutiny, aby bola v pohári úplne ponorená.
- Navrstvite kapustu do nádoby Kilner® Jar. Uistite sa, že medzi kapustou a vrchom pohára zostal voľný priestor zhruba 6,5 cm. Potom prilejte toľko nálevu, aby v ňom bola kapusta úplne ponorená. Pokiaľ vám časť nálevu chýba, zmiešajte 2 lyžice morskej soli s 1 litrom vody a prilejte do nádoby. Nálev by mal presahovať vrchnú časť kapusty až o 1 cm.
- Do nádoby vložte keramické kamene Kilner®. Kamene zaťažia kapustu v pohári a zaručia počiatok anaeróbneho procesu fermentácie.
- Očistite okraj nádoby od zvyškov kapusty či nálevu a pohár uzavrite viečkom a vzduchovým uzáverom.
- Vzduchový uzáver naplňte vodou a nechajte kapustu fermentovať pri teplote 17,8 až 24 °C počas 1 až 4 týždňov. Denne kontrolujte, či viečko nie je vypuklé a že je pevne zavreté. Pokiaľ to tak nie je, viečko utiahnite.
- Po týždni odporúčame kyslú kapusta každých pár dní ochutnávať, kým nedosiahne požadovanú chuť a konzistenciu, čo môže trvať až 4 týždne. Proces fermentácie významne ovplyvňuje teplota v miestnosti, kde je pohár uskladnený, či hrúbka nakrájanej kapusty.
- Po dokončení fermentácie uchovávajte kapustu v chladničke alebo ju preložte do uzatvárateľných nádob Kilner® Jar. Spotrebujte do jedného mesiaca.
Náš tip: Na ozvláštnenie chuti pridajte do nádoby 5 strúčikov cesnaku, 2 až 3 lyžice rasce alebo najemno nastrúhaný chren.
Fermentovaná červená kapusta s jablkom
Budete potrebovať:
- 2,2 kg červenej kapusty s odstráneným stredom
- 15 rozdrvených guľôčok borievky
- 22 rozdrvených semienok koriandra
- 225 g nakrájaných jabĺk zbavených jadrovníkov
- 45 g / 3 lyžice morskej soli
Postup:
- Najemno nakrájanú kapustu vložte do misy spolu s nahrubo nastrúhanými jablkami. Pridajte koreniny a osoľte.
- Pomocou varechy alebo drevenej lyžice kapustu jemne miešajte zhruba 10 minút. Kapusta uvoľní tekutinu a vytvorí sa soľný nálev, vďaka ktorému bude môcť kapusta fermentovať. Pokračujte, kým kapusta nepustí toľko tekutiny, aby bola v pohári úplne ponorená.
- Navrstvite kapustu do nádoby Kilner® Jar. Uistite sa, že medzi kapustou a vrchom pohára zostal voľný priestor zhruba 6,5 cm. Potom prilejte toľko nálevu, aby v ňom bola kapusta úplne ponorená. Pokiaľ vám časť nálevu chýba, zmiešajte 2 lyžice morskej soli s 1 litrom vody a prilejte do nádoby. Nálev by mal presahovať vrchnú časť kapusty až o 1 cm.
- Do nádoby vložte keramické kamene Kilner®. Kamene zaťažia kapustu v pohári a zaručia počiatok anaeróbneho procesu fermentácie.
- Očistite okraj nádoby od zvyškov kapusty a nálevu a pohár uzavrite viečkom a vzduchovým uzáverom.
- Vzduchový uzáver naplňte vodou a nechajte kapustu fermentovať pri teplote 17,8 až 24 °C počas 1 až 4 týždňov. Denne kontrolujte, či viečko nie je vypuklé a že je pevne zavreté. Pokiaľ to tak nie je, viečko utiahnite.
- Po týždni odporúčame kyslú kapustu každých pár dní ochutnávať, kým nedosiahne požadovanú chuť a konzistenciu, čo môže trvať až 4 týždne. Proces fermentácie významne ovplyvňuje teplota v miestnosti, kde je pohár uskladnený, či hrúbka nakrájanej kapusty.
- Po dokončení fermentácie uchovávajte kapustu v chladničke alebo ju preložte do uzatvárateľných nádob Kilner® Jar. Spotrebujte do jedného mesiaca.
Domáce kimchi
Kimchi je tradičná kórejská fermentovaná zelenina so soľou, chilli, zázvorom, rybou omáčkou, octom a cukrom, ktorá patrí medzi najzdravšie potraviny na svete. Vychutnajte si ho ako prílohu, dochucovadlo alebo si z neho ujedajte len tak.
Budete potrebovať:
- 1,8 kg čínskej kapusty
- 3 lyžice morskej soli
- 6 lyžíc nakrájanej jarnej cibuľky
- 3 strúčiky cesnaku
- 3 lyžice chilli prášku
- 6 lyžičiek nadrveného čerstvého zázvoru
- 6 lyžičiek cukru
- 2 lyžice rybej omáčky
- sezamový olej na servírovanie
Postup:
- Najemno nakrájanú kapustu vložte do misy. Osoľte a nechte stať 3-4 hodiny.
- Potom kapustu opatrne premiešajte a skontrolujte, či sú všetky kúsky zvädnuté. Z misy vylejte všetku tekutinu a kapustu prepláchnite.
- Ku kapuste pridajte všetky ostatné suroviny a dôkladne premiešajte.
- Zmes navrstvite do nádoby Kilner® Jar tak, aby navrchu zostal voľný priestor zhruba 6,5 cm. Do nádoby vložte keramické kamene Kilner® a uistite sa, že je celá zmes rovnomerne zaťažená.
- Očistite okraj pohára od zvyškov kapusty a nálevu. Pohár uzavrite viečkom a vzduchovým uzáverom naplneným vodou.
- Kapustu nechajte fermentovať pri teplote 17,8 až 24 °C aspoň 2 dni. Denne kontrolujte, či viečko nie je vypuklé a že je pevne zavreté. Pokiaľ to tak nie je, viečko utiahnite.
- Po dokončení fermentácie presuňte kimchi do chladničky alebo ho preložte do uzatvárateľných nádob Kilner® Jar. Spotrebujte do týždňa. Servírujte pokvapkané sezamovým olejom.
Tieto recepty sú určené na naplnenie jednej 3-litrovej nádoby Kilner® Jar. Ak však preferujete menšie množstvo, recept ľahko upravíte použitím polovičného množstva z každej suroviny.
Inštrukcie a vybavenie:
Čo je fermentácia?
Fermentácia alebo kvasenie patrí k najstarších spôsobom konzervácie jedla. Ovocie a zelenina obsahujú prírodné baktérie, ktoré pri zamedzení prístupu vzduchu zabraňujú množeniu mikróbov, ktoré by spôsobili skazenie potraviny. V priebehu procesu fermentácie tieto baktérie premieňajú uhľohydráty a cukry na kyselinu mliečnu, ktorá funguje ako prírodný konzervant. Kvasenie prebiehajúce vďaka laktobacilom prepožičiava kvaseným pokrmom a nápojom ich jedinečnú mierne štipľavú a kyslú chuť a vytvára aj probiotiká, ktoré napomáhajú správnemu tráveniu.