Nie nadarmo sa hovorí, že polievka je základ. O zemiakovej polievke uvarenej z poctivých českých surovín to platí dvojnásobne. Napriek tomu, že sa niektorým z vás bude táto polievka zdať ako trochu obyčajné jedlo, tak verte, že v robustnej sklenenej miske sa aj zemiaková polievka razom premení na delikátnu pochúťku.
Rozpis na 4 porcie:
- 50 g masla + na restovanie
- 50 g hladkej múky
- 250 g zmesi čerstvých húb
- rastlinný olej na restovanie
- 2 cibule
- 1 mrkva
- 1 koreňový petržlen
- ½ buľvy zeleru
- 4 väčšie zemiaky
- soľ
- mleté čierne korenie
- sušená majoránka
- 2 strúčiky cesnaku
- 3 lyžice octu
- 4 vajcia (veľkosť S)
- petržlenová vňať na dozdobenie
Postup:
- V kastróliku pripravíme z masla a múky zlatistú zápražku a necháme vychladnúť. V panvici na rozpustenom masle opečieme na plátky nakrájané očistené huby.
- Vo väčšom hrnci rozohrejeme olej. Pridáme nadrobno nakrájanú očistenú cibuľu, mrkvu, koreňovú petržlen a zeler. Restujeme dozlatista. Zeleninu zalejeme 1 200 ml studenej vody, pridáme na kocky nakrájané olúpané zemiaky a privedieme do varu.
- Do vývaru vmiešame vychladnutú zápražku (podľa požadovanej hustoty). Pridáme huby a varíme asi 15 minút domäkka.
- Polievku osolíme, okoreníme a dochutíme majoránom a prelisovanými olúpanými strúčikmi cesnaku.
- Do druhého hrnca nalejeme vodu do výšky cca 10 cm, prilejeme ocot a privedieme tesne pod bod varu. Vajcia rozklepneme po jednom do misky. Vo vode utvoríme vareškou vír a do jeho stredu vlejeme postupne vajcia. Každé varíme cca 3 minúty. Vyberieme ich dierovanou naberačkou a necháme odkvapkať.
- Polievku rozdelíme do misiek, doplníme stratenými vajcami a dozdobíme umytými listami petržlenu.
Vybavenie a inštrukcie:
- Polievkové misky Simax 0,5 lčas
- prípravy: 65 minút
- energetická hodnota (1 porcia): 1773 kJ/423 kcal