Klasika českých kuchýň, ktorá len tak nezostarne. Prezradíme vám malé tajomstvo. Puding je obľúbenou chuťovkou v našom pracovnom kolektíve, takže vám ho môžeme s čistým svedomím odporučiť. S príchuťou alebo bez, s piškótami alebo bez, s ovocím alebo bez. Najlepšie si ho vychutnáte zo sklenených misiek určených na dezerty alebo zmrzlinových pohárov.
Rozpis na 6 porcií:
- 500 ml 30% smotany na šľahanie
- 70 g krupicového cukru
- dreň z jedného vanilkového struku
- 4 žĺtky
- 50 g trstinového cukru
Postup:
- Do malého kastrólika s nepriľnavým dnom nalejeme smotanu, premiešame s cukrom a vyškrabnutú dreňou z vanilkového struku. Na miernom ohni pomaly prehrievame tesne pod bod varu. Odstavíme z ohňa a do chladnúcej hmoty postupne vmiešame žĺtky.
- Zmes naplníme do mištičiek. Postavíme do vodného kúpeľa, vložíme do rúry a varíme pri 95 °C asi hodinu. Po upečení dáme vychladiť. Pred podávaním posypeme na povrchu trstinovým cukrom a pomocou flambovacej pištole vytvoríme karamelovú krustu alebo zapečieme pod grilom pri 250 °C dozlatista.
Inštrukcie a vybavenie:
- Sklo na dezerty
- Doba prípravy: 90 minút
- energetická hodnota (1 porcia): 1570 kJ/374 kcal