Čerstvý pstruh upečený s cesnakom, citrónom a prerastenou slaninou nenechá jediný chuťový pohárik suchý. S čerstvým šalátom z cherry paradajok, pohárom moravského bieleho vína a milovanou osobou je zarobené na úžasný večer.
Rozpis na 2 porcie:
- 100 g zemiakov
- 2 lyžice olivového oleja + na pokvapkanie
- 2 pstruhy
- soľ
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 bio citrón
- 6 vetvičiek tymianu
- 1 lyžica masla + na pekáč
- 6 plátkov anglickej slaniny
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 1/2 lyžice tekutého medu
- 100 g baby špenátu
- 100 g rukoly
- 50 g cherry paradajok
Postup:
- Zemiaky dôkladne umyjeme a nakrájame na tenké plátky. Rozložíme ich na plech s papierom na pečenie, pokvapkáme olivovým olejom a pečieme v rúre predhriatej na 200 °C asi 12 minút dozlatista.
- Pstruhy umyjeme a osušíme. Vnútri aj zvonku ich osolíme a potrieme prelisovanými olúpanými strúčikmi cesnaku. Citrón umyjeme a nakrájame na tenké kolieska. Do brušnej dutiny vložíme vždy dva plátky citróna, vetvičku tymianu a 1/2 lyžice masla. Každú rybu prevoniame tromi plátkami slaniny, za ktorú zasunieme zvyšné citróny a polovicu vetvičky tymianu.
- Pstruhy vložíme do maslom vymasteného pekáča a v rúre predhriatej na 200 °C pečieme asi 15 minút.
- Medzitým pripravíme zálievku. Olivový olej premiešame pomocou metličky s citrónovou šťavou a medom. Špenát a rukolu opláchneme pod studenou vodou a necháme odkvapkať. Cherry paradajky umyjeme a nakrájame na kolieska. Zeleninu dáme do misy, pridáme osolené zemiakové lupienky, pokvapkáme zálievkou a premiešame.
Vybavenie a inštrukcie:
- Sada pekáčov so zapustenými ušami, Simax sklenené misy na šalát
- čas prípravy: 40 minút
- energetická hodnota (1 porcia): 2981 kJ/712 kcal