Nemali ste na obed králika už celú večnosť? Tak to poďte túto nedeľu napraviť. Máme pre vás recept, po ktorom sa bude celá rodina oblizovať až za ušami a dožadovať sa nášupu.
Rozpis na 4 porcie:
- 600 g zemiakov
- soľ
- 2 vetvičky rozmarínu
- 1 králik
- 200 g anglickej slaniny, v celku
- 2 šalotky
- 1 palica cesnaku
- cca 50 g masla
- 100 ml bieleho vína
- 3 hrušky
Postup:
- Zemiaky dôkladne umyjeme, rozkrájame na osminky a dáme do pekáča. Osolíme ich a zmiešame s umytými lístkami z jednej vetvičky rozmarínu.
- Králika očistíme, rozporcujeme a ochutíme soľou. Vložíme ho do pekáča na zemiaky. Pridáme nadrobno nakrájanú slaninu, olúpané a na menšie kusy pokrájané šalotky a naprieč rozkrojenú palicu cesnaku. Poukladáme plátky masla a podlejeme vínom. Priklopíme vekom a pečieme v rúre predhriatej na 180 ° C asi 40 minút.
- Hrušky umyjeme a rozkrájame na štvrtky. Pridáme ich k mäsu a pečieme ďalších cca 20 minút domäkka. Počas pečenia prelievame mäso výpekom a podľa potreby podlievame vodou.
- Pred koncom pečenia mäso odkryjeme a dopečieme dozlatista. Pekáč vyberieme z rúry, priklopíme a necháme asi 10 minút odpočinúť. Dozdobíme zvyšným rozmarínom.
Inštrukcie a vybavenie:
- hranatá zapekacia misačas
- prípravy: 90 minút
- energetická hodnota (1 porcia): 3195 kJ/763 kcal