Králik na cesnaku s hruškami

Nemali ste na obed králika už celú večnosť? Tak to poďte túto nedeľu napraviť. Máme pre vás recept, po ktorom sa bude celá rodina oblizovať až za ušami a dožadovať sa nášupu.

kralik_clanek

Rozpis na 4 porcie:

  • 600 g zemiakov
  • soľ
  • 2 vetvičky rozmarínu
  • 1 králik
  • 200 g anglickej slaniny, v celku
  • 2 šalotky
  • 1 palica cesnaku
  • cca 50 g masla
  • 100 ml bieleho vína
  • 3 hrušky

 

Postup:

  1. Zemiaky dôkladne umyjeme, rozkrájame na osminky a dáme do pekáča. Osolíme ich a zmiešame s umytými lístkami z jednej vetvičky rozmarínu.
  2. Králika očistíme, rozporcujeme a ochutíme soľou. Vložíme ho do pekáča na zemiaky. Pridáme nadrobno nakrájanú slaninu, olúpané a na menšie kusy pokrájané šalotky a naprieč rozkrojenú palicu cesnaku. Poukladáme plátky masla a podlejeme vínom. Priklopíme vekom a pečieme v rúre predhriatej na 180 ° C asi 40 minút.
  3. Hrušky umyjeme a rozkrájame na štvrtky. Pridáme ich k mäsu a pečieme ďalších cca 20 minút domäkka. Počas pečenia prelievame mäso výpekom a podľa potreby podlievame vodou.
  4. Pred koncom pečenia mäso odkryjeme a dopečieme dozlatista. Pekáč vyberieme z rúry, priklopíme a necháme asi 10 minút odpočinúť. Dozdobíme zvyšným rozmarínom.

 

Inštrukcie a vybavenie: