Táto polievka vás ráno naštartuje lepšie ako hrnček kávy či studená sprcha. Na poludnie váš žalúdok príjemne pripraví na hlavný chod a večer sa stane balzamom, ktorý preladí vaše tráviace ústrojenstvo do kľudového režimu. V sklenenom hrnci Nyko sa z honu na knedličky stane aj vizuálne dobrodružstvo.
Rozpis na 4 porcie:
- droby z 1 kurčaťa
- 2 mrkvy
- 1 petržlen
- ¼ buľvy zeleru
- 1 cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
- 1 bobkový list
- 5 guličiek čierneho korenia
- 3 guličky nového korenia
- 1 vetvička tymiánu
Pečeňové knedličky:
- 200 g kuracej pečene
- 30 g masla
- 1 lyžica polohrubej múky
- 1 vajce
- 1 strúčik cesnaku
- soľ
- mleté čierne korenie
- 1/2 lyžičky majoránky
- štipka muškátového orieška
- asi 150 g strúhanky (z bieleho pečiva)
Žemľové knedličky:
- 2 žemle (1 deň staré)
- asi 60 ml polotučného mlieka
- 1 lyžica nasekanej hladkolistého petržlenu
- 1 lyžica masla
- soľ
- 1 vajce
- strúhanka na zahustenie
Dohotovenie:
- 1 mrkva
- 1 koreňový petržlen
- hrsť hladkolisté petržlenu
Postup:
- V rozpálenom hrnci opečieme nasucho mäso a na väčšie kusy pokrájanú očistenú zeleninu dozlatista. Zalejeme 2000 ml studenej vody. Pridáme korenie a privedieme do varu. Oheň stlmíme as čiastočne odkrytou pokrievkou varíme cca 120 minút na miernom ohni. Priebežne zbierame prípadnú penu. Hotový vývar precedíme cez hustý sitko. Mäso oberieme od kostí.
- Pečeň očistíme a rozmixujeme. Pridáme k nim zmäknuté maslo, múku, vajcia, prelisovaný olúpaný cesnak, soľ a korenie. Premiešame a postupne zapracujeme strúhanku, podľa požadovanej hustoty. Potom vytvarujeme knedličky s veľkosťou vlašského orecha.
- V druhej mise pripravíme žemlové knedličky. Nadrobno nakrájané žemle pokropíme mliekom a necháme nasiaknuť. Zmiešame ich s petržlenovou vňaťou a vyšľahaným maslom so soľou a vajcom. Podľa potreby prisypeme strúhanku a vytvarujeme okrúhle knedličky.
- Do hrnca nalejeme cca 1000 ml vývaru, pridáme na tenké rezančeky nakrájanú očistenú mrkvu a koreňový petržlen a privedieme do varu. Postupne zavaríme oba druhy knedličky, varíme cca 5 minút. Nakoniec pridáme obrané mäso, umyté listy petržlenu a spoločne prehrejeme.
Inštrukcie a vybavenie:
- Sklenený hrniec Nyko 1,5 l
- doba prípravy: 150 minút
- energetická hodnota (1 porcia): 2082 kJ/497 kcal