Čerstvo upečený domáci chlieb nestihne mnohokrát ani vychladnúť a polovica ho zmizne. Upečte si aj vy chrumkavý kváskový chlieb, po ktorom sa len tak zapráši. Príprava vám nezaberie príliš veľa času, chlieb totiž vykysne priamo vo forme, v ktorej ho budete následne piecť. Podľa tohto receptu upečiete dva chleby v dvoch formách na biskupský chlebíček.
Rozpis na 2 chleby:
Rozkvas:
- 2 lyžice kvásku
- 200 g BIO celozrnnej ražnej múky jemne mletej
- 250 g vody
Cesto:
- rozkvas
- 625 g BIO celozrnnej ražnej múky jemne mletej
- 450 g vody
- 20 g celej rasce
- 15 g soli
- vrchovatá lyžica trstinového cukru alebo jačmenného sladu
Postup:
- Kvások potrebný na prípravu si môžeme buď vypestovať sami (obvykle to trvá 5 až 14 dní), vypýtať si ho od známych, alebo pomocou tzv. „kváskovej mapy“ nájsť niekoho, kto nám ho daruje. Použiť je možné aj sušený kvások.
- Ak máme kvások pripravený, pustíme sa do rozkvasu. Kvások, ražnú múku a vodu zmiešame v mise lyžičkou a zmes necháme pracovať 12 hodín prikrytú utierkou, tanierom alebo otočenou misou. Že je rozkvas pripravený na ďalšie použitie, spoznáme podľa krásnych bubliniek. Tie najlepšie uvidíme v niektorej zo sklenených mís.
- Potom môžeme pristúpiť k príprave samotného cesta. Všetky suroviny vložíme do väčšej misy a riadne premiešavame vareškou alebo pomocou miesiaceho robota cca 10 minút.
- Vymiesené cesto rozdelíme do dvoch maslom vymastených a múkou vysypaných foriem a zakryjeme utierkou. Necháme približne 8 hodín pracovať. Cesto by malo nakysnúť až po okraj formy, môže vytvoriť aj ľahký kopček.
- Po tejto fáze prichádza čas samotného pečenia. Rúru predhrejeme na 250 °C a chlieb pečieme pri tejto teplote cca 10 minút. Potom ďalších 25 až 30 minút dopekáme pri 200 °C. Závisí to od konkrétnej rúry. Ak je to možné, zvolíme program horúci vzduch s intenzívnejším spodným pečením.
- Upečený chlieb položíme na kovovú mriežku a necháme úplne vychladnúť.
- Chlieb nakrájame a pokúsime sa ho nezjesť celý na posedenie.
Dobrú chuť! :-)
Inštrukcie a vybavenie:
Vybavenie: forma na pečenie biskupského chlebíčka či srnčieho chrbta 1,5 l, sklenená misa na rozkvas.
Čas prípravy: cca 20 minút – príprava rozkvasu, miesenie a vymazanie formy + čas potrebný na kysnutie a pečenie
Časový rozvrh: Pokiaľ sme rozkvas nachystali večer, ráno zarobíme cesto a po cca 8 hodinách môžeme dať chlieb do rúry. Rozkvas je možné pripraviť aj ráno, večer zamiesiť cesto a chlieb upiecť medzi 6 až 7 hodinou ráno. V lete kvások vzíde rýchlejšie a cesto na chlieb sa dá začať pripravovať už po piatich hodinách.