Domáci kváskový chlieb

Čerstvo upečený domáci chlieb nestihne mnohokrát ani vychladnúť a polovica ho zmizne. Upečte si aj vy chrumkavý kváskový chlieb, po ktorom sa len tak zapráši. Príprava vám nezaberie príliš veľa času, chlieb totiž vykysne priamo vo forme, v ktorej ho budete následne piecť. Podľa tohto receptu upečiete dva chleby v dvoch formách na biskupský chlebíček.

chleba ve formě na biskupský chlebíček

Rozpis na 2 chleby:

Rozkvas:

  • 2 lyžice kvásku
  • 200 g BIO celozrnnej ražnej múky jemne mletej
  • 250 g vody

Cesto:

  • rozkvas
  • 625 g BIO celozrnnej ražnej múky jemne mletej
  • 450 g vody
  • 20 g celej rasce
  • 15 g soli
  • vrchovatá lyžica trstinového cukru alebo jačmenného sladu

 

Postup:

  1. Kvások potrebný na prípravu si môžeme buď vypestovať sami (obvykle to trvá 5 až 14 dní), vypýtať si ho od známych, alebo pomocou tzv. „kváskovej mapy“ nájsť niekoho, kto nám ho daruje. Použiť je možné aj sušený kvások. 
  2. Ak máme kvások pripravený, pustíme sa do rozkvasu. Kvások, ražnú múku a vodu zmiešame v mise lyžičkou a zmes necháme pracovať 12 hodín prikrytú utierkou, tanierom alebo otočenou misou. Že je rozkvas pripravený na ďalšie použitie, spoznáme podľa krásnych bubliniek. Tie najlepšie uvidíme v niektorej zo sklenených mís.
  3. Potom môžeme pristúpiť k príprave samotného cesta. Všetky suroviny vložíme do väčšej misy a riadne premiešavame vareškou alebo pomocou miesiaceho robota cca 10 minút.
  4. Vymiesené cesto rozdelíme do dvoch maslom vymastených a múkou vysypaných foriem a zakryjeme utierkou. Necháme približne 8 hodín pracovať. Cesto by malo nakysnúť až po okraj formy, môže vytvoriť aj ľahký kopček.
  5. Po tejto fáze prichádza čas samotného pečenia. Rúru predhrejeme na 250 °C a chlieb pečieme pri tejto teplote cca 10 minút. Potom ďalších 25 až 30 minút dopekáme pri 200 °C. Závisí to od konkrétnej rúry. Ak je to možné, zvolíme program horúci vzduch s intenzívnejším spodným pečením.
  6. Upečený chlieb položíme na kovovú mriežku a necháme úplne vychladnúť.
  7. Chlieb nakrájame a pokúsime sa ho nezjesť celý na posedenie.

Dobrú chuť! :-)

 

Inštrukcie a vybavenie:

Vybavenie: forma na pečenie biskupského chlebíčka či srnčieho chrbta 1,5 l, sklenená misa na rozkvas.

Čas prípravy: cca 20 minút  príprava rozkvasu, miesenie a vymazanie formy + čas potrebný na kysnutie a pečenie

Časový rozvrh: Pokiaľ sme rozkvas nachystali večer, ráno zarobíme cesto a po cca 8 hodinách môžeme dať chlieb do rúry. Rozkvas je možné pripraviť aj ráno, večer zamiesiť cesto a chlieb upiecť medzi 6 až 7 hodinou ráno. V lete kvások vzíde rýchlejšie a cesto na chlieb sa dá začať pripravovať už po piatich hodinách.