Prestal vám chutiť obyčajný jogurt z obchodu? Otestujte poctivý domáci jogurt „zo skla“ a po tom kupovanom sa vám už nikdy nezacnie. Vyrobíte ho jednoducho - pomocou Kilner sady na výrobu domáceho jogurtu. A keď do neho ešte pridáte voňavé maliny a chia semienka, dostanete do seba množstvo ďalších zdraviu prospešných látok.
Budete potrebovať:
- 500 ml kravského mlieka
- 2 polievkové lyžice jogurtu so živými kultúrami
- 50 g čerstvých malín
- 1 polievkovú lyžicu chia semienok
- med podľa chuti
Postup:
- Nalejte mlieko do panvice a nastavte teplotu platničky na strednú až stredne vysokú.
- Pomocou teplomera priveďte mlieko k bodu varu, čo je približne 80–82 °C. Potom mlieko nechajte vychladnúť na 43–46 °C.
- Nalejte 250 ml teplého mlieka do sklenenej dózy s objemom 500 ml, pridajte jogurt so živými kultúrami a rozmiešajte lyžicou dohladka.
- Pridajte do nádoby med a zvyšok mlieka a zamiešajte.
- Na nádobu vložte kovové viečko a poriadne zaskrutkujte. Nádobu potom vložte do izolačného vaku.
- Na 8–10 hodín umiestnite nádobu na teplé, temné miesto s izbovou teplotou, ideálne okolo 20–22 °C.
- Po uplynutí danej doby skontrolujte konzistenciu jogurtu. Jemne s nádobou zatraste – pokiaľ vidíte, že jogurt zhustol, je hotový. Pokiaľ preferujete hustejšiu konzistenciu, ponechajte nádobu v izolačnom vaku ďalšie 2 hodiny.
- Hotový jogurt ozdobte čerstvými malinami a posypte chia semienkami.
Takto podomácky pripravený jogurt vydrží v chladničke až 2 týždne.