Bravčová terina

Upečte si v sklenenej forme na pečenie niečo výdatné. Bravčová terina uspokojí aj tých najväčších milovníkov mäsitých pokrmov. Môžete ju servírovať teplú alebo studenú a s čerstvým chlebom.

vepřová terina

Rozpis na 10 porcií:

  • 200 g šalotky
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 100 g sušených marhúľ
  • 600 g bravčovej krkovice, namleté nahrubo
  • 400 g morčacej pečene, namletej nahrubo
  • 50 g sušených brusníc
  • 2 vajcia
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • muškátový oriešok
  • 4 vetvičky tymiánu + na dozdobenie
  • 200 g tučnej slaniny v plátkoch
  • 200 g hnedého cukru
  • 400 g mrazených višní, bez kôstky
  • 100 ml červeného vína

Postup:

  1. Šalotky a cesnak olúpeme, nakrájame nadrobno a v panvici na rozohriatom oleji opečieme dosklovita. Marhule sparíme horúcou vodou a pokrájame na menšie kúsky.
  2. V mise premiešame bravčové mäso s morčacou pečeňou, šalotkou s cesnakom, marhuľami, brusnicami a vajcami. Zmes ochutíme soľou, čiernym korením, muškátovým orieškom a umytými lístkami tymiánu.
  3. Formu vyložíme plátkami slaniny tak, aby sa navzájom mierne prekrývali a ich konce prečnievali cez okraj. Naplníme ju pripravenou zmesou, ľahko sklepneme a preložíme cez ňu prečnievajúce konce slaniny.
  4. Formu zakryjeme alobalom a postavíme do veľkej zapekacej misy, ktorú naplníme horúcou vodou tak, aby siahala do polovice vyššie formy s terinou. Pečieme v rúre predhriatej na 130 ° C asi 150 minút. Formu vyberieme z vodného kúpeľa a necháme cca 60 minút vychladnúť. Potom ju uložíme do druhého dňa do chladničky.
  5. Na panvici rozohrejeme cukor na svetlý karamel, pridáme rozmrazené višne, červené víno a soľ. Premiešame a zredukujeme do hustej konzistencie. Necháme vychladnúť. Terinu dozdobíme zvyšným tymiánom a podávame s višňovou omáčkou.

Vybavenie a inštrukcie: