Upečte si v sklenenej forme na pečenie niečo výdatné. Bravčová terina uspokojí aj tých najväčších milovníkov mäsitých pokrmov. Môžete ju servírovať teplú alebo studenú a s čerstvým chlebom.
Rozpis na 10 porcií:
- 200 g šalotky
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 lyžica olivového oleja
- 100 g sušených marhúľ
- 600 g bravčovej krkovice, namleté nahrubo
- 400 g morčacej pečene, namletej nahrubo
- 50 g sušených brusníc
- 2 vajcia
- soľ
- mleté čierne korenie
- muškátový oriešok
- 4 vetvičky tymiánu + na dozdobenie
- 200 g tučnej slaniny v plátkoch
- 200 g hnedého cukru
- 400 g mrazených višní, bez kôstky
- 100 ml červeného vína
Postup:
- Šalotky a cesnak olúpeme, nakrájame nadrobno a v panvici na rozohriatom oleji opečieme dosklovita. Marhule sparíme horúcou vodou a pokrájame na menšie kúsky.
- V mise premiešame bravčové mäso s morčacou pečeňou, šalotkou s cesnakom, marhuľami, brusnicami a vajcami. Zmes ochutíme soľou, čiernym korením, muškátovým orieškom a umytými lístkami tymiánu.
- Formu vyložíme plátkami slaniny tak, aby sa navzájom mierne prekrývali a ich konce prečnievali cez okraj. Naplníme ju pripravenou zmesou, ľahko sklepneme a preložíme cez ňu prečnievajúce konce slaniny.
- Formu zakryjeme alobalom a postavíme do veľkej zapekacej misy, ktorú naplníme horúcou vodou tak, aby siahala do polovice vyššie formy s terinou. Pečieme v rúre predhriatej na 130 ° C asi 150 minút. Formu vyberieme z vodného kúpeľa a necháme cca 60 minút vychladnúť. Potom ju uložíme do druhého dňa do chladničky.
- Na panvici rozohrejeme cukor na svetlý karamel, pridáme rozmrazené višne, červené víno a soľ. Premiešame a zredukujeme do hustej konzistencie. Necháme vychladnúť. Terinu dozdobíme zvyšným tymiánom a podávame s višňovou omáčkou.
Vybavenie a inštrukcie:
- Forma na pečenie Biskupský chlebíček
- čas prípravy: 180 minút (bez chladnutia a odležania)
- energetická hodnota (1 porcia): 1767 kJ/422 kcal