Výber vhodného pohára na víno

Na svete existuje nepreberné množstvo druhov vín, ktoré sa od seba líšia svojím charakterom. Ak si to svoje chcete naozaj vychutnať, je dobré zvoliť preň správny pohár, v ktorom víno ideálne rozvinie svoju vôňu a chuť. Poďme sa spolu pozrieť na najdôležitejšie vlastnosti kvalitného pohára a na zásady pre jeho výber podľa typu vína.

 

Ako spoznať kvalitný pohár?

Ideálny pohár na víno by mal byť:

  • z kvalitného a číreho skla (najlepšie z čistého krištáľového skla bez prímesí olova). Číre a transparentné sklo neskresľuje farebnosť vína. Vďaka kvalitnému číremu sklu oceníte farebné odtiene vína. Pohár by teda mal byť tenkostenný, bez akýchkoľvek ozdôb, výbrusov či farebných okrajov, aby vynikla farba a čistota vína.
  • tenkostenný pohár umožňuje lepšie skúmať viskozitu vína a celkovo zvyšuje pôžitok z pitia vína. Príliš hrubé sklo môže byť znakom nesprávnej výrobnej technológie. Lacné hrubostenné poháre sú spravidla vyrobené z nekvalitného sfarbeného skla, ktoré skresľuje farebné odtiene vína.
  • zabrúsený ústny okraj kalíška. Ten je príjemný pri kontakte s ústami a pije sa z neho lepšie ako z okraja zataveného.
  • na vysokej stopke, za ktorú pohár držíme. Držanie pohára za kalíšok nie je vhodné z dôvodu nežiaduceho oteplenia vína a zašpinenia kalíškov odtlačkami prstov. Uchopenie za stopku vám taktiež uľahčí degustáciu vína (prehliadanie jeho farby, zakrúženie a pod.). V súčasnosti získavajú na popularite aj poháre na víno bez stopky, ktoré sa ľahko udržiavajú, a nemusíte sa pri nich báť odlomenia stopky.
  • mal by mať dostatočný objem, aby ste si víno mohli náležite vychutnať. V malom kalíšku na nízkej nôžke, naplnenom takmer po okraj si vínom nezakrúžite a uvoľňujúca sa vínna aróma rýchlo vyprchá.
  • dokonale čistý a vyvetraný, bez pachu police, utierky či použitých saponátov.

Na tvare kalíška záleží

Základné rozdelenie tvaru kalíškov pohárov na víno je tvar tulipán, balón a flauta. Všetky dizajnové výstrelky môžeme potom považovať za variáciu na klasiku, z ktorej poháre na víno vzišli.

Tulipán je univerzálny tvar pohára používaného na väčšinu vín a destilátov. Podľa objemu sa využívajú tulipány od najmenšej veľkosti na servis destilátov a doliehovaných vín cez tie na servis bielych a ružových vín až po tie najväčšie na červené vína. Pohár doslova kopíruje tvar pootvoreného tulipánu, telo je baňaté a smerom k hrdlu sa uzatvára, aby dokonale kumulovalo aromatické látky vína či iného nápoja. Existujú aj verzie otvorenejšie alebo dokonca ľahko ohnuté pri hrdle, také poháre potom viac uvoľňujú vonné zložky vína a využívajú sa na vína veľmi aromaticky bohaté.

Balón je tvar pohára používaného na červené vína burgundského typu a na odrody im príbuzné. Také poháre majú väčší objem a otvorenejšie hrdlo. Ich pomenovanie zodpovedá ich baňatému tvaru, pripomínajúcemu zrezaný balón.

Flauta je vhodná na podávanie šumivých vín. Jej úzke štíhle telo je ideálne na dokonalé zobrazenie perlenia vína a tiež bohatosti peny pri jeho nalievaní. Zúžené hrdlo pohára napomáha zhromaždeniu aromatických látok v ideálnom bode. Drobné ryhy či bodky vytvorené laserom na dne pohára pomôžu zintenzívniť uvoľňovanie perlenia, ktoré vo víne vytvorí celé šnúrky bubliniek.

Výber pohára podľa typu a odrody vína

Someliéri rozlišujú tri základné typy pohárov na víno, a to poháre na biele, červené a šumivé víno, ktoré sa v závislosti od charakteru vína líšia tvarom a objemom.

 

Poháre na biele a ružové víno

Biele vína mávajú arómu menej výraznú ako vína červené, preto sa na ne najlepšie hodia menšie poháre v tvare pootvoreného tulipánu. Tieto poháre majú baňaté telo a užší pretiahnutý tvar, ktorý sa uzatvára smerom k hrdlu na správnu kumuláciu aromatických látok. Biele víno podávame zásadne studené, aj preto majú tieto poháre menší objem. Poháre na biele víno sú vhodné aj na víno ružové.
Najznámejšie odrody bieleho vína majú svoj vlastný špeciálne navrhnutý pohár, z ktorého chutí dané víno najlepšie. Všeobecne platí, že ľahké biele vína sa podávajú v pohári s kalichom viac pretiahnutým. Ťažké a výraznejšie vína majú kalich kratší a viac doširoka.

Poháre Chardonnay: poháre na Chardonnay majú širší a viac otvorený kalich umožňujúci lepšie prevzdušnenie vína. Väčšie otvorenie kalichu vedie víno k špičke a bokom jazyka, čo umožňuje detekovať na podnebí sladkosť a kyslosť vína.
Druh vína: Chardonnay a iné výraznejšie, a vína ako Semillon a Viognier.

Pohár Sauvignon Blanc: pohár na Sauvignon Blanc má štíhly vysoký zužujúci sa kalich, ktorý vedie jemné kvetinové a ovocné vône vína priamo do nosa. Užší kalich minimalizuje množstvo kyslíka, aby víno zostalo čerstvé. Tvar skla spôsobí, že jazyk vytvorí U-tvar, ktorý nasmeruje víno k stredu podnebia pre hladší dúšok.
Druh vína: Sauvignon Blanc a iné ľahké až stredné, ovocné alebo kvetinové vína, ako je biele Bordeaux, Fume Blanc, Loire, Vinho Verde, Chenin Blanc, Muscadet, Muscat Blanc a Pinot Grigio.

Pohár Riesling: Pohár na rizling je celkovo menší a má vyšší a úzky kalich. Vyšší a zúžený dizajn skla koncentruje ovocnú arómu v hornej časti misy a dlhá stopka udržiava víno chladné. Úzky horný okraj vedie víno smerom do stredu a k zadnej časti úst, na potlačenie sladkej chuti.
Druh vína: Rizling rýnsky sladký a iné sladké odrody, napríklad Zinfandel, Sauvignon Blanc a Veltlínske zelené.

Poháre na červené víno

Červené víno má intenzívnejšiu arómu, preto patrí do väčšieho pohára v tvare balóna so širším hrdlom kvôli lepšiemu prevzdušneniu vína. Pohár je vhodné naplniť zhruba do jednej tretiny, čo umožní s vínom zakrúžiť, aby sa z neho lepšie uvoľnili vône a aromatické látky. Poháre na červené víno majú spravidla kratšiu nôžku a držia sa vo vrchnej časti. Tieto poháre rozdeľujeme na dva základné druhy podľa typu vína a sú pomenované podľa významných vinárskych oblastí vo Francúzsku.

Poháre Bordeaux: tvar týchto pohárov je špeciálne navrhnutý tak, aby umocnil vôňu a chuť červeného vína typu Bordeaux. Pohár má väčšiu plochu kalíška, čo predlžuje vzdialenosť medzi vínom a ústami a pomáha lepšie rozptyľovať etanol. Širšie otvorenie kalíška nasmeruje víno do zadnej časti úst, minimalizuje horkosť a maximalizuje chuťové spektrum.
Tieto poháre sú vhodné na ťažšie a plnšie odrody s vysokým obsahom trieslovín. Patria sem odrody Bordeaux všetkých typov, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc a Merlot.

Poháre Burgundy: Poháre na víno burgundského typu majú širšiu misu kvôli hromadeniu arómy jemných vín s užším vrcholom, ktorý nasmeruje víno na špičku jazyka, čo umožní detekovať nuansy chutí.
Tento pohár je vhodný na stredne ťažké červené vína s vysokou kyslosťou a stredným až nízkym obsahom trieslovín, vyrobené z odrôd: Pinot Noir, Nebbiolo a Gamay. Známe ako: Barbaresco, Barolo, Beaujolais, Rulandské modré a Burgundské červené.

Poháre na šumivé víno

Poháre na sekt alebo šumivé víno sú v tvare flauty. Ich úzke štíhle telo je ideálne na dokonalé zobrazenie perlenia vína a tiež bohatosti peny pri jeho nalievaní.

 

Výber pohára podľa objemu

Výber vhodného objemu pohára je do istej miery individuálna záležitosť. Čo vinár, to iný pohár, ale v zásade platí odporúčanie, ktoré uvádza tabuľka nižšie.