Chcete si doma vychutnať lahodnú kávu, ale nehodláte kvôli tomu kupovať drahý a neskladný kávovar? Ak klasický český „turek“ nie je práve vaša šálka kávy, kúpte si french press. V tejto jednoduchej kanvičke pripravíte za pár minút výbornú kávu, ktorá bude na nerozoznanie od tej z vašej obľúbenej kaviarne.
Názov french press znamená v preklade „francúzsky lis“. Prvé správy o príprave kávy týmto spôsobom sa objavili v prvej polovici 19. storočia vo Francúzsku. Za oficiálnym patentom tejto šikovnej kanvičky však prekvapivo nestál Francúz, ale taliansky dizajnér Attilio Calimani z Milána, ktorý si ju nechal patentovať roku 1929.
Kvalitné french pressy sa najčastejšie vyrábajú zo špičkového varného skla, ktoré je hladké, odolné a dokonale priehľadné. Súčasťou pokrievky je pohyblivý piest s plochým filtrom zhotoveným z nerezovej ocele. Z rovnakého materiálu sa zhotovuje ucho a horné zakončenie piestu, výnimkou však nie je ani použitie tvrdeného plastu.
French press využijete aj pri príprave sypaných čajov. Postup bude obdobný ako pri príprave kávy, iba upravíte dobu lúhovania podľa toho, či zalievate čierny, zelený, ovocný alebo bylinkový čaj.
Čistenie french pressu je rovnako rýchle a jednoduché ako jeho použitie. Stačí odskrutkovať filter od piestu a pod tečúcou vodou z neho vymyť usadeninu alebo lístky čaju.
A ako teda pripraviť tú najlahodnejšiu kávu?
- Na jednu šálku kávy (150 ml) potrebujete 8–15 g nahrubo a ideálne čerstvo namleté kávy (8 g = 1 vrchovatá kávová lyžička). Čím kvalitnejšiu kávu použijete, tým lepší bude výsledok.
- Nalejte do french presu vriacu vodu. Nechajte sklo chvíľu zahriať a potom z neho vodu vylejte.
- Do kanvičky nasypte potrebné množstvo kávy a zalejte vodou vychladnutou na 93 °C (cca 30 sekúnd od doby varu). Prikryte viečkom s vytiahnutým piestom a nechajte asi 60 sekúnd stáť.
- Viečko odstráňte, kávu premiešajte, potom opäť prikryte a nechajte stáť ďalších 90 sekúnd. Táto doba je vhodná, pokiaľ máte jemnejšie namletú kávu (napríklad tá, ktorú kúpite v bežnom obchode). Všeobecne platí, že čím hrubšia je namletie kávy, tým dlhšiu dobu by sa mala lúhovať. Správne namletá káva do french pressu by mala hrubosťou zodpovedať kryštálovému cukru. V takom prípade je doba lúhovania asi 3 minúty.
- Nakoniec veľmi pomaly stlačte piest až dole. Piest stláčajte kolmo ku dnu, aby sa zrniečka kávy nedostali cez filter.
- Kávu nalejte najlepšie do predhriatych šálok.
- Teraz už len ostáva doladiť kávu podľa vašej chute a nálady. Môžete siahnuť po cukre, mede, mlieku alebo smotane. Alebo ju máte najradšej čiernu ako noc a horkú ako palinu?
Dobrú chuť :-)