Aké sklo vybrať na dezerty

Neviete si predstaviť hostinu bez „sladkej bodky“, ale neradi trávite čas postávaním pri rozpálenej rúre, najmä v lete? Vyskúšajte dezerty do pohára! Hotové budú raz-dva a stanú sa ozdobou každej párty. Pritom sú ľahké, takže vám nebudú do večera ležať v žalúdku. Pri týchto dezertoch nepodceňte výber skleneného riadu. Práve ten dokáže premeniť kopčekovú zmrzlinu na elegantný dezert a urobiť gastronomický zážitok aj z obyčajného pudingu.

Ako však vybrať to správne sklo na váš dezert?

Zmrzlinové poháre

Objemnými pohármi na nožičke sa zavďačíte veľkým jedákom zmrzliny, ktorí sa neuspokoja len s jedným kopčekom. Pokiaľ servírujete viac príchutí, zvoľte poháre so širokým dnom. Zmrzlina sa bude krásne vynímať aj v pohároch lievikovitého alebo ľaliovitého tvaru. Pri týchto vyšších pohároch prídu vhod lyžičky s dlhou rúčkou.

Zmrzlinové poháre však využijete aj v prípade, že tejto mrazenej pochúťke príliš neholdujete. Do pohárov so širokým dnom navrstvite piškóty nasiaknuté alkoholom, ovocie a žĺtkový krém a zoznámte svojich hostí s anglickým dezertom trifle. Prepadla vás nečakaná návšteva? V pohároch servírujte čokoládové bonbóny, ktoré máte práve poruke.

Vysoké poháre na nožičke

Dáva váš žalúdok v letných mesiacoch prednosť tekutému dezertu? Do vysokých pohárov nalejte vychladený mliečny koktail, frappé, ľadovú kávu alebo ovocné smoothie. Ani si nespomeniete, že je 30 °C v tieni!

Nízke poháre

Okrem toho, že sa len tak ľahko neprevrhnú, každý dezert v nich dostane moderný šmrnc. Pristane to v nich talianskej panna cotte aj ovocnému sorbetu. Milujete tiramisu alebo nepečený cheesecake, ale nikdy sa vám ich nepodarí pekne nakrájať? Urobte tieto dezerty do pohárov namiesto do formy a pri servírovaní budú zaručene vyzerať skvele.

Misky

Či už majú bankovitý tvar, alebo rovné steny, na slávnostnej tabuli upútajú každého gurmána. V miskách na dezerty podávajte napríklad puding, ovocnú alebo čokoládovú penu, ovocný šalát či kompót. Alebo do nich pripravte grécky jogurt s medom a orechmi, ktorý vám pripomenie prázdniny pri mori.

Zaváracie poháre

Poháre s uzatváracím patentom neslúžia len na uskladnenie džemov. Pripravte do nich napríklad kokosový tapiokový puding, ovsenú kašu alebo jogurt s müsli. Tieto pochúťky v uzatvárateľnom pohári pohodlne prenesiete do práce alebo na piknik a nehrozí, že by sa vám obsah vylial do tašky. Pre väčšie pohodlie môžete pred servírovaním viečko zložiť. V zaváracích pohároch môžete dezerty servírovať naozaj originálne.

Termo poháre

Poháre z dvojstenného termo skla si vás získajú hneď z niekoľkých dôvodov. Vďaka vákuovej medzere im nevadia veľké teplotné zmeny, uchovajú teplotu nápoja a nerosia sa. Sú preto ako stvorené na panna cottu, ktorá sa do pohárov nalieva teplá a potom sa chladí v chladničke. Alebo ich naplňte cappuccinom s bohatou čiapkou našľahanej mliečnej peny.

Ako dezerty ozdobiť

Pri dezertoch v skle nepodceňujte zdobenie, aby sa hostia najedli aj očami. Pretože je povrch dezertov v pohároch obmedzený, vrstvite a využite aj ich okraje.

A čím môžete dezerty premeniť na neobyčajné? Fantázii sa tu medze nekladú. S čerstvým ovocím však nikdy nešliapnete vedľa. Siahnite najlepšie po tom sezónnom, napríklad malinách, čučoriedkach či jahodách. Alebo vyskúšajte exotické ovocie ako mango, karambolu, mochyňu či kivi. Ovocné dekorácie ďalej doplňte lístkami mäty, medovky alebo jedlými kvetmi. Panna cotta sa zase kamaráti s omáčkou z rozvareného ovocia, ktorou môžete preliať aj vanilkovú zmrzlinu.

Pri zmrzlinových pohároch a trifle nešetrite šľahačkou. Smotanové zmrzliny, krémové dezerty a pudingy skrášlite oblátkovými trubičkami, nalámanými sušienkami alebo cukrárskymi piškótami. Nezabudnite ani na kráľovnú všetkých dekorácií – čokoládu. Z rozpustenej bielej alebo horkej čokolády ľahko vyrobíte vlastné ozdoby.