Myslíte si, že nezáleží na tom, v akých pohároch podávate alkoholické nápoje? Vedzte, že správne naservírovaný likér či pálenka oveľa lepšie vyzerajú a tiež si ich oveľa lepšie vychutnáte. Tento článok vám pomôže zorientovať sa v jednotlivých druhoch pohárov a poradí vám, ktorú pre konkrétny nápoj zvoliť.
Najskôr trochu o liehovinách
Liehoviny sú nápoje s obsahom alkoholu vyšším ako 22,5 %. Výnimku tvoria niektoré sladké likéry obsahujúce 16–21 % objemového alkoholu.
Podľa spôsobu výroby rozdeľujeme liehoviny na:
a) likéry – liehoviny vyrábané studenou cestou, teda zmiešaním liehu a ďalších prísad. Podľa toho potom vznikajú likéry:
- bylinné (Becherovka, fernet, Jägermeister)
- ovocné (sherry, brandy, Curacao, Malibu)
- krémové (Carolans, Baileys, vaječný likér)
- mentolové (absint, pepermintový likér).
b) destiláty (pálenky) – liehoviny vyrábané teplou cestou čiže destiláciou
- destiláty z obilia – obilie sa pred destiláciou zladuje, šrotuje, vystiera a zcukruje v kadiach. Vyrobená sladina sa zakvasí, destiluje a na záver sa upraví na požadovanú liehovitosť.
Napr. whisky, vodka, gin, rum, tequila, ražná, režná, saké, stará poľovnícka, arak, enzian - destiláty z ovocia – ovocie sa nechá v kadiach prekvasiť a potom sa destiluje.
Napr. koňak, armaňak, brandy, slivovica, čerešňovica, marhuľovica, jablkovica, hruškovica
Poháre na likéry
Likérom najviac prospeje naliatie do tzv. likérok alebo cordial glass. Napriek rôznym tvarom a objemom majú poháre na likéry jednu vec spoločnú, a to malý kalíšok a dlhú nôžku.
Poháre na sherry
Sherry je omamný nápoj na pomedzí medzi vínom a destilátom. Ide o fortifikované (dolihované) víno, ktoré sa vyrába iba z niekoľkých odrôd bieleho vína. Poháre na sherry sa tvarom podobá poháru na víno, líšia sa však objemom, ktorý dosahuje len okolo 120 ml. Tento pohár využijete aj v prípade, že máte doma neotvorenú fľašu portského či iného dezertného vína.
Poháre na koňak a brandy
Ideálny pohár, ktorý vybrať na podávanie koňaku a brandy, je tzv. koňakovka. Jeden z anglických názvov pre tento typ pohára znie „balloon“ a práve takýto tvar má aj poháre na koňak. Nedržíme ju za nôžku, ako je zvykom napríklad pri pohári na víno, ale za jeho bucľatý kalíšok. Je to pohodlnejšie a vďaka zúženému ústiu intenzívnejšie vynikne vôňa podávaného nápoja, ideálne servírovaného pri izbovej teplote. Degustačný pohár na koňak môže mať užší kalíšok na vyššej nôžke.
Poháre na destiláty
Klasický univerzálny pohár na pálenku či panákový pohárik (hovorovo tiež „panák“, „štamprle“ alebo anglicky „shot glass“) asi všetci poznáme a máme jeden či viac exemplárov doma. Tento pohár sa hodí na servírovanie destilátov, ktoré sa obvykle zdĺhavo nedegustujú, ale pijú sa „na ex“. Stretnúť sa však môžete aj s panákovým pohárom na nôžke. Napríklad talianska vínna pálenka grappa sa tradične podáva v pohári s dlhou nôžkou a kalíškom v tvare tulipánu, ktorý je v spodnej časti výrazne vydutý.
Poháre na whisky
Pri slovnom spojení pohára na whisky sa vám najskôr automaticky vybaví nízky široký pohár s hrubým dnom, ktorý sa prezýva whiskovka (anglicky tiež old fashioned glass, lowball glass či rock glass). Tá na bežnú konzumáciu úplne postačuje. Pokiaľ ale túžite po tom degustovať whisky tak, ako to robia skutoční znalci, nalejte ju do pohára s nôžkou a kalíškom v tvare tulipánu. Keď zabudnete vyrobiť ľad, urobíte len dobre. Chuť a vôňa whisky potom zostane koncentrovanejšia a pôžitok z jej pitia sa znásobí.
Viac sa o whisky a vhodných pohároch na jej servírovanie dozviete v tomto článku.
Poháre na rum
To, ako má vyzerať poháre na rum, nie je nijako striktne napísané ani dané. S pokojným svedomím ho môžete podávať v nízkom pohári typu lowball alebo v pohári na nôžke. Aby ste si však ochutnávku tohto destilátu užili čo najviac, vyskúšajte poháre s priestrannejším dnom a kalíškom v tvare tulipánu, ktoré akcentujú chuť a vôňu nápoja.