Lámete si hlavu, čo tento rok nadeliť pod stromček svojim blízkym? Zvlášť tým, ktorí vám výber vhodného darčeka uľahčujú slovami: „Ále, veď ja nič nepotrebujem!“ Vezmite ich za slovo a nateraz nenakupujte ponožky, trenírky, hrnčeky ani keramické sošky. Obdarujte ich radšej darčekmi, na ktorých si pochutnajú.
Jedlé darčeky potešia dotyčného nielen preto, že skvele chutia, ale aj preto, že ste do ich výroby investovali svoj čas a nemalé úsilie. Ďalším plusom je, že s ich prípravou môžete začať s predstihom – napríklad už v lete, keď je čerstvé ovocie a zelenina najdostupnejšie, najchutnejšie a najlacnejšie. Veľa z nich však zvládnete vyrobiť aj na poslednú chvíľu. Pomôžu vám ušetriť pár korún a poďakuje vám aj príroda, ktorá nebude zahltená zbytočným odpadom. Väčšinu jedlých darčekov totiž môžete zabaliť do sklenených nádob, čím vlastne dotyčnému darujete dva darčeky v jednom.
1. Zaváracie poháre
Je na vás, či sa vám viac páčia klasické zaváracie poháre so skrutkovacím viečkom alebo tie s gumovým tesnením a zaklápacím patentom. Nie je nič jednoduchšie, než si zaobstarať do zásoby niekoľko kusov rôznych veľkostí a mať ich doma pripravené pre strýka Príhodu. Nemusíte potom zabíjať čas tým, že sa budete snažiť na poslednú chvíľu zoškrabať etiketu z pohára od uhoriek alebo sa ju budete pokúšať vymyť, aby ste odstránili octový odor. A čo môžete do zaváračiek „zabaliť“? Je toho veľa.
Džemy, marmelády a kompóty
Ak každé leto vyrábate poctivý jahodový džem s veľkými kusmi jahôd, ríbezľovú marmeládu alebo čerešňový kompót, naplňte sladkou dobrotou aj niekoľko krajších pohárov, ktoré v zime rozdáte. Kusy navyše dobre uschovajte, aby ich nejaký maškrtník z vašej rodiny omylom nenačal.
Pečený čaj
Stačí zaliať horúcou vodou a lahodný ovocný čaj s kusmi ovocia je hotový! Prípravu pečeného čaju môžete nechať pokojne na poslednú chvíľu. Prácu vám uľahčia, ak máte zamrazené jahody, čučoriedky, maliny alebo slivky. Nebojte sa experimentovať a k nakrájaným jablkám pridajte pomaranče a mandarínky alebo zmes prevoňajte rumom. Aby bol darček dokonalý, pribaľte k hotovému pečenému čaju napríklad aj fešný sklenený hrnček.
Nakladané pochúťky k pivu či vínu
Syry a údeniny naložené v oleji spolu s čerstvými bylinkami, čili papričkou alebo sušenými paradajkami dosť možno zmiznú počas novoročného hodovania. K zabehnutým klasikám patrí nakladaný hermelín, syr feta, syrečky alebo utopence. Pokiaľ váš blízky neje mäso alebo sa vyhýba mliečnym výrobkom, nakladané tofu alebo tempeh ho určite poteší.
Orechové maslo
Orechové maslo si vyrobíte aj doma, pokiaľ máte výkonný mixér. Stačí nasypať lieskové oriešky, kešu alebo arašidy do mixéra, pridať štipku soli a zvyšok práce nechať na prístroji. A keď k hotovému maslu pridáte ešte trochu rozpustenej čokolády a javorového alebo datľového sirupu, zdravá Nutella je na svete.
Pickles a nakladaná zelenina
V zaváracích pohároch to pristane aj pickles alebo krátko kvasenej zelenine, ktorá bude hotová v priebehu pár dní. Milovníci pikantných pochutín určite nepohrdnú kórejským šalátom kimči. Radíte sa medzi nováčikov, čo sa týka výroby kvasenej zeleniny? Ušetrite si neúspešné pokusy a siahnite po sade na kvasenie. Nemenej chutná bude aj zelenina v sladkokyslom náleve, napríklad uhorky nakladačky alebo červená repa s chrenom.
Paštéta
Či už ju vyrobíte z kuracej, alebo bravčovej pečene, odporúčame ju zabaliť do menšieho pohára, aby ho obdarovaný stihol skonzumovať. Trvanlivosť domácej paštéty predĺžite jednoducho tak, že vrch prelejete vrstvou masti alebo prepusteného masla.
Granola
Darujte svojmu blízkemu domácu granolu a ušetrite mu ráno čas s prípravou chutných a zdravých raňajok! S prípravou sa môžete vyhrať. Upečte základnú zmes vločiek a primiešajte k nej lyofilizované alebo sušené ovocie, nakrájanú čokoládu, nasekané oriešky a semienka, kokosové hobliny alebo drobnejšie plody obalené v čokoláde. A pretože dobrej granoly nie je nikdy dosť, kúpte radšej veľký zavárací pohár alebo sklenenú dózu.
Sušienky a pečivo
Zázvorové sušienky, anglické maslové zvané shortbread, talianske cantuccini či amaretti, americké cookies s kúskami čokolády alebo slovenské medovníčky? Napečte ich niekoľko plechov a uložte do veľkého pohára či dózy. Isté je, že si v nej dlho nezostanú.
Sušené dobroty
Ak máte na záhrade stromy, ktoré vás každý rok zavalia štedrou úrodou ovocia, oplatí sa zaobstarať domov sušičku na ovocie. Nasušiť v nej môžete nielen jablká, slivky alebo marhule, ale aj exotické ovocie, hríbiky, bylinky alebo šípky. Domáce krížalky bez siričitanov darujte ako zdravé chrumkanie k televízii či desiatu na výlety. Alebo naplňte zaváračku nasušenými šípkami, mätou alebo medovkou. K domácim čajom môžete ešte pribaliť sklenenú čajovú kanvicu, frenchpress alebo skleněné hrnčeky na čaj.
Bylinkové pesto
Ak sa vám podarí na jar natrhať viac medvedieho cesnaku, než koľko zvládnete sami zjesť, šup s ním do mixéra! Stačí ho zaliať olivovým olejom, pridať kešu alebo píniové oriešky, parmezán a za pár minút máte hotovú omáčku na cestoviny, ktorá nenačatá vydrží v chladničke až do zimy. Alebo kúpte v supermarkete bazalku a urobte bazalkové pesto - pridajte navyše strúčik cesnaku.
2. Sklenené fľaše
Likéry a ostrejšie pitie
Sirupy
Ovocný alebo bazový sirup ocenia hlavne deti, ale čo pre dospelých smädcov? Tým vyrobte zázvorový sirup, z ktorého si v zime pripraví prehrievací čaj av lete osviežujúcu limonádu. Alebo zvarte vodu s cukrom a celou škoricou, klinčekom a badiánom a vyrobte sirup na zvarák, ktorý stačí len priliať k ohriatemu červenému vínu alebo jablčnému muštu. Počas sychravých dní sa nestratí ani skorocelový, tymiánový alebo materinský dúškový sirup, ktorý pomáha v boji s bacilmi. Sirupy pekne doplnia sklenené termo hrnčeky, ktoré udržia nápoj dlhšie teplý, alebo poháre na nealkoholické nápoje.
Ochutený olej
Jeho príprava vyžaduje dlhší čas, ale výsledok je famózny. Vyberte kvalitný, za studena lisovaný olivový olej a nechajte v ňom niekoľko týždňov macerovať čerstvý rozmarín, bazalku, oregano alebo cesnak. Pri príprave len dávajte pozor, aby všetky bylinky boli umyté a dokonale suché.
3. Koreničky
V špecializovaných obchodoch určite zoženiete veľa zaujímavých koreniacich zmesí, napríklad karí, garam masalu, adžiku alebo korenia gyros. Tieto zmesí stačí len presypať do sklenených koreničiek a obviazať stužkou. Alebo kúpte vanilkový struk, rozrežte ho, dajte do dózy, zasypte kryštálovým cukrom a za 2 týždne bude cukor pekne ovoňaný. Len pár sekúnd zaberie príprava škoricového cukru, ktorým sa dá posypať jablčná štrúdľa aj krupičná kaša. Na jeho výrobu použite kokosový cukor, ktorý má príjemne karamelovú chuť, a primiešajte trochu škorice. Alebo by ste radšej niečo slanšieho? Potom skúste vyrobiť bylinkovú soľ alebo japonskú sezamovú zmes na dochutenie gomasio.