Blog, Strana 3

Uhorková limonáda

Kto by bol pred časom povedal, že sa u nás limonáda zo šalátovej uhorky stane takou populárnou! Kombinácia bezového sirupu, čerstvých uhoriek a kyslej limetkovej šťavy vás bezpečne prevedie úmornými letnými horúčavami. Rozpis na 6 porcií: 450 g šalátových uhoriek 2 limetky 50 krupicového cukru 100 ml bazového sirupu hrsť čerstvej mäty ...

Hovädzie mäso na cesnaku so špenátom a pečenou žemľovou knedľou

Tiež by ste si dali mäkké hovädzie mäso rozplývajúce sa na jazyku, voňavý špenát ak tomu domáce žemľové knedle? Pripravili sme si pre vás recept, ktorým zaručene očaríte vašu rodinu pri nedeľnom obede. Rozpis na 4 porcie: 600 g hovädzieho stehna 2 cibuľa 2 lyžice rastlinného oleja 1000 ml zeleninového vývaru soľ mleté čierne...

Zemiaková polievka so stratenými vajcami

Nie nadarmo sa hovorí, že polievka je základ. O zemiakovej polievke uvarenej z poctivých českých surovín to platí dvojnásobne. Napriek tomu, že sa niektorým z vás bude táto polievka zdať ako trochu obyčajné jedlo, tak verte, že v robustnej sklenenej miske sa aj zemiaková polievka razom premení na delikátnu pochúťku. Rozpis na 4 porcie: 50 g m...

Domáci kváskový chlieb

Čerstvo upečený domáci chlieb nestihne mnohokrát ani vychladnúť a polovica ho zmizne. Upečte si aj vy chrumkavý kváskový chlieb, po ktorom sa len tak zapráši. Príprava vám nezaberie príliš veľa času, chlieb totiž vykysne priamo vo forme, v ktorej ho budete následne piecť. Podľa tohto receptu upečiete dva chleby v dvoch formách na biskupsk...

Domáci jogurt s malinami a chia semienkami

Prestal vám chutiť obyčajný jogurt z obchodu? Otestujte poctivý domáci jogurt „zo skla“ a po tom kupovanom sa vám už nikdy nezacnie. Vyrobíte ho jednoducho - pomocou Kilner sady na výrobu domáceho jogurtu. A keď do neho ešte pridáte voňavé maliny a chia semienka, dostanete do seba množstvo ďalších zdraviu prospešných látok.   Budete potreb...

Bravčová terina

Upečte si v sklenenej forme na pečenie niečo výdatné. Bravčová terina uspokojí aj tých najväčších milovníkov mäsitých pokrmov. Môžete ju servírovať teplú alebo studenú a s čerstvým chlebom. Rozpis na 10 porcií: 200 g šalotky 3 strúčiky cesnaku 1 lyžica olivového oleja 100 g sušených marhúľ 600 g bravčovej krkovice, namleté nahrubo 400 g ...

Aké sú druhy skla

Krištáľové sklo (draselnovápenaté sklo - český krištáľ) Obsahuje 72% SiO2 a polokrištáľ s 80% obsahom SiO2. Vyrába sa tavením sklárskeho piesku s potašou a vápencom. Je tvrdšie, horšie taviteľné, lesklé a stále. Je vhodné na výrobu chemického a stolného skla. Vyrábajú sa z neho predmety dekoratívne a umelecké. Náhradou časti potaše vzniká so...

Výber vhodného pohára na víno

Na svete existuje nepreberné množstvo druhov vín, ktoré sa od seba líšia svojím charakterom. Ak si to svoje chcete naozaj vychutnať, je dobré zvoliť preň správny pohár, v ktorom víno ideálne rozvinie svoju vôňu a chuť. Poďme sa spolu pozrieť na najdôležitejšie vlastnosti kvalitného pohára a na zásady pre jeho výber podľa typu vína.   Ako spo...

Aké poháre použiť na liehoviny

Myslíte si, že nezáleží na tom, v akých pohároch podávate alkoholické nápoje? Vedzte, že správne naservírovaný likér či pálenka oveľa lepšie vyzerajú a tiež si ich oveľa lepšie vychutnáte. Tento článok vám pomôže zorientovať sa v jednotlivých druhoch pohárov a poradí vám, ktorú pre konkrétny nápoj zvoliť. Najskôr trochu o liehovinách Liehoviny ...

Aký pohár vybrať na whisky?

Whisky môžete piť čisto teoreticky z čohokoľvek - čo napokon platí pre každý nápoj. Jej jedinečnú chuť a arómu si však vychutnáte len zo správneho pohára. A ktorá že to je? To zistíte o pár riadkov nižšie.   Najprv pár slov o whisky Whisky alebo tiež whisky, ako tento zlatisto hnedý mok nazývajú v USA a Írsku, existuje nespočetné množstvo d...

Ako pripraviť domácu kvasenú zeleninu

Krátko kvasená zelenina, pickles alebo kimchi – za týmito názvami sa skrýva zdravá pochúťka, ktorú by si mal každý z nás dopriať čo najčastejšie. Ide o rôzne druhy zeleniny, ktoré prešli niekoľkodenným procesom mliečneho kvasenia, čím získali typickú kyslastú chuť. Pôsobením kyseliny mliečnej, ktorá tu plní funkciu prírodného konzervantu, sa zeleni...

Aké sklo vybrať na dezerty

Neviete si predstaviť hostinu bez „sladkej bodky“, ale neradi trávite čas postávaním pri rozpálenej rúre, najmä v lete? Vyskúšajte dezerty do pohára! Hotové budú raz-dva a stanú sa ozdobou každej párty. Pritom sú ľahké, takže vám nebudú do večera ležať v žalúdku. Pri týchto dezertoch nepodceňte výber skleneného riadu. Práve ten dokáže premeniť kopč...